Anne, Birgitte og Joars beretning fra skiløbet TDLG i Canada

TDLG er en forkortelse for La grande Traversée de la Gaspésie.
Link til turens hjemmeside:
http://www.tdlg.qc.ca/hiver/

Lørdag, den 23. februar
Så er vi på vej hjem fra Traversee De Gespasie. Et arrangement der inkluderer 6 dage på langrendsski i det østlige Canada så lang øst som man næsten kan komme på det amerikanske kontinent. Gespasie området et et stort bjergområde øst for Québec City, med smuk natur og flere national parker med store øde skovområder hvor der er rigtig gode muligheder for at stå på ski. Vi har gået knapt 200 km.på seks dage, flere af etaperne blev kraftigt forkortet pga.det voldsomme snefald og snestormene. Der er totalt ca 300 deltagere, og vi har boet 3 forskellige steder i Gaspesie området undervejs i løbet. De sidste 3 dage boede vi i Gaspe der er den største by i området med ca indbyggere. Arrangementet er dog meget andet end kun skiløb, og vi sidder bagefter med en oplevelse af at vi har været med til en ugelang fest. Der er to orkestre der følger med skiløberne, et der spiller jazz og et der spiller folkemusik, og som spiller på alle tider af døgnet. Ud over orkestrene er der en harmonikaspiller der er med ude i løjperne og som spiller inden start og ved mål. Det er første gang vi har varmet op til et skiløb ved at danse folkedans 5 minutter inden starten gik. En anden dag startede vi med at gå 10 km.på en flod i blæsevejr inden vi endte ved en ski klubhus. Indenfor var der fællessang og musik ved folkemusik orkesteret, og der blev serveret øl og røget laks. De fleste hyggede sig så meget at de desværre ikke nåede at gå de sidste 12 km inden det blev for sent. Det er tydelig at rigtig mange af deltagerne deltager mere af sociale årsager end for at stå på ski. Mange af deltagernes langrendsfærdigheder kan også ligge på et meget lille sted. F.eks. Er der mange der stikker langrendsstavene medlem benene når de skal bremse. Det har dog været en stor oplevelse at være med, vi har fået rigtig mange gode skiture, naturen er rigtig flot og deltagerne, hvoraf de fleste er Fransk Canadiere fra Québec regionen, er meget venlige og hjælpsomme. Kvaliteten af præpareringen er dog ikke imponerende, løjperne bliver kørt op med snescootere, det skal dog siges at arrangørerne har haft en svær opgave, da der kom ca 200 cm. sne og to snestorme i løbet af ugen. En af dagene inden den sidste snestorm kom blev vi evakueret fra nordkysten af Gespasie til Gaspe for at undgå at vi sneede inde. Alt i alt har det været en stor og sjov oplevelse at deltage i Traversee de Gaspesie og det er med hovedet fyldt med gode oplevelser, musik og maven fyldt med god mad at vi drager hjemad.

Fredag, den 22. februar
Kære venner! Gå ind på TDLGs hjemmeside og se Interviewet med Joar på dag 3 – der var helt stille blandt deltagerne, da Joar udtalte sig og bred latter, da han beskrev TDLG som en kulturfestival. Dagens kulturelle indslag var banjo, harmonika, guitar og a capella til spontan svingom i skistøvler bag duggede ruder i den lokale skiklubs hytte. Her sluttede første etape af dagens skitur, som blev indledt med en stormende tur tværs over Gaspes frosne flod. Skispids mod skispids stred deltagerne sig frem godt bakket op af arrangørerne, som havde stillet sig op med pæne mellemrum. Ved skiklubben tog de sporty en runde på 12 km – og sporty det er vi jo. Fra skiklubben var der processionskørsel tilbage til Gaspe – retur over floden og forbi isfiskerhusene på fotoet her – se godt efter: Joar er der også. Tilbage i Gaspe sluttede alle af på TDLG-grundlægger Claudines restaurant. Vi var flere, som smagte specialiteten: Boudin aux crevettes – rejer og pommes fritter i hvid hvidvinssovs.

Torsdag, den 21. februar
Her i Petite Vallée bor vi alle 3 på værelse med John fra New Mexico, bortset fra, at der på et tidspunkt blev fumlet med ørepropper sov vi udmærket. Vi skulle efter planen

hentes kl 06, bussen var dog 50 minutter forsinket …. vi fik smurt ski og nydt den fine udsigt ud over isfyldt hav fra vores lille hotel, som ligner et ældre engelsk badehotel. I går da vi omsider nåede frem til aftensmadstedet lignede det mest af alt en munter fest. Et 5 mands top jazz orkester på scenen, god mad og nok af den, folk drak øl og hyggede sig, ( ved indskrivningen fik vi udleveret 5 ølbilletter) . Hver sommer er der her en musik festival især for unge talenter, det bære indretningen meget præg af med musikbilleder alle vegne. Dagens tur blev med forhindringer, først kørte bussen til størtstedelen forkert, siden fast i sneen. Kl 11 var vi endelig i sporet, 30 fine km i flot varieret landskab og god sne. Nede igen ventede en overraskelse, vi skulle pakke vores ting hurtigst muligt og “evakueres” til Gaspe en dag tidligere end planlagt, pga snestorm på vej.

Tirsdag, den 19. februar
På knap 2 døgn er her faldet 160 cm sne, så meget så snescooterne ikke kunne komme igennem og trække spor, så den planlagte tur fra Gite du Mont Albert og 35 km hen over et fjeld og ud til kysten blev erstattet af en noget kortere tur, til gengæld fik vi sol, blå himmel og godt glid i skiene. Efter dagens tur var der suppe i et lille forsamlingshus, lokale kvinder havde hver bidraget med en gryde suppe, her fik vi også varm ahornsirup serveret i sne, skulle skrabes af med en pind, rigtig godt.

Lige nu er vi på vej til den lille by Petite Valee på nordkysten her skal vi bo privat.
Jeres udsendte Birgitte, Joar og Anne.

Søndag, den 17. februar
Så er vi lige kommet hjem efter 5 timer og en 42 km lang skøn langrends tur i Quebec i Canada. Canadierne fik selvfølgeligt baghjul:-) Vi deltager i et langrends motionsløb sammen med 300 andre, de fleste andre er fra lokalområdet.

Det er også løbende mange kulturelle indslag af lokale kunstnere, F.eks. startede vi med at danse folkedans i morges inden vi startede på vores tur. I morgen kommer der en Canadisk astronaut og snakker om drivhus effekten:-)Det er en stor oplevelse at være med. C.est la vie.

Fredag, den 15. februar
Birgitte og jeg har nu brugt 2 dage på at trave rundt i Montreal, en rigtig venlig by med en skøn atmosfære. Blandt meget andet har vi set et hotel med 21 værelser incl restaurant, bar og kirke alt bygget i is og sne.
Fra i morgen tidlig skal vi køre i bus i 11 timer for at komme til den fjerne egn af Québec hvor løbet skal starte søndag morgen.

Mandag, den 11. februar
Så er rygsækken pakket til en tur på langrendsski til en fjern egn af Quebec, Canada – utroligt at så lidt kan fylde så meget….
Løbet begynder søndag, vi tager afsted i god tid 🙂

Skriv et svar