Henrik Tingleffs beretning fra langrendløbet Vester Gyllen

Søndag den 20. januar 2013 deltog jeg for 2. gang i det norske langrendsløb Vester Gyllen sammen med min gode ven Søren som har boet i Oslo de seneste 19 år. Løbet arrangeres af Asker Skiklubb og foregår i Vestmarka i området omkring Solligård vest for Oslo.

Løbet har en meget kuperet løjpeprofil, hvor man forcerer ca. 930 højdemeter på 40 km. Det er kendetegnet ved mange stigninger og mange nedkørsler som i de fleste tilfælde afsluttes med skarpe sving, som når der er is i løjpen kan være temmelig udfordrende.

Der er ikke mange stage- eller diagonalpartier i løbet. Stigningerne er stejle og foregår ofte i “fiskebein”. Den største stigning er efter ca. 6 km hvor der er en 1 km stigning med en gennemsnitsprocent på 10. Her er det fiskebein det meste af vejen op kun afløst af få korte partier med diagonalgang. Løbet afsluttes med 2,5 km med ca. 5 procent stigning inden man er i mål på Vestlia, hvor Asker skiklubb har sit klubhus.

Sidste år var der lidt over 1400 deltagere tilmeldt. I år var der 1300 tilmeldt hvoraf 1150 startede og 1104 gennemførte.

Løbet er seedningsløb til Birkebeinerrennet, Holmenkollmarsjen og Vasaloppet.

Jeg var rejst til Oslo allerede torsdag aften så jeg lige kunne nå at få trænet lidt diagonalgang og nedkørsler i området omkring Holmenkollen og Frognersæteren inden det gik løs søndag.

Der havde ikke været nyt snefald siden omkring jul med efterfølgende tø og regn afløst af streng frost, men fredag kom der ved -12 grader ca. 5 cm. nysne som kunne dække de ellers meget hårde spor.

Temperaturen sank i løbet af lørdagen til -18, men skulle stige til -7 i løbet af aftenen og holde sig søndag.

Lørdag formiddag hentede vi vores startnumre i G-sport i Asker som samarbejder med Asker Skiklubb. Det fungerer fint og enkelt selv om 1300 startnumre til afhentning i en forretning potentielt kunne skabe kaos. Ski-Go, som også er sponsor, stiller personale til rådighed med smøretips, men også swix har smøretips i forretningen. Man kan få sig en snak med personalet omkring smøring og blive lettere forvirret med de forskellige anbefalinger, samt købe alt hvad hjertet begærer af grej. Vi valgte dog at følge det gamle råd om ikke at bruge nye ting til løb som man ikke har afprøvet tidligere.

Det nye snefald gjorde valget af fæste nemmere og vi valgte en meget tynd isklister i bund inden grundvoks og afslutningsvis 6 meget tynde lag VR40 fra Swix. Denne kombination sad perfekt gennem hele løbet og vi havde fæste hele vejen hjem.

Hvad glider angår valgte vi efter anbefalinger at lægge en Ski-Go LF grafit i bunden for at fæste glideren da der var meldt kraftig slitage. Derefter lagde vi LF6, og HF6 fra Swix inden vi dækkede med flydende Flour fra Ski-Go.

Søndag morgen kørte vi ud til Asker og parkerede bilen på en af de parkeringspladser som var indrettet til løbet. Termometeret sagde -7 så vi var glade for at meterologer engang imellem faktisk kan holde hvad de lover.

De 20 minutters transport op til startområdet foregik i busser, som kørte i pendulfart 4 og 4.

Vel oppe ved starten gik den sidste tid med at teste skiene, undgå at paniksmøre og se på de andre. Så endelig 10.15 gik starten for vores gruppe, 41-45 årige som er den største startgruppe. 190 mænd strøg afsted. Efter at have været involveret i et træls styrt efter 1,5 km hvor jeg slog mig godt og grundigt kom jeg efter 3 timer og 20 minutter i mål 21 minutter hurtigere end sidste år.

Vinderen blev ligesom i 2011, Christoffer Callesen i tiden 1.46.08.

Hvis man er til en god udfordring og kan lide fiskebein og spændende nedkørsler så er dette lige løbet for dig. Faktisk fandt Søren på et nyt navn til løbet – Fiskebeineren.

Se evt. mere på http://asker-skiklubb.no/vester-gyllen/1/vester-gyllen-hjem/